Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα

«Συμπλήρωση και επέκταση των ερευνητικών υποδομών του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΠΑΠΕΛ με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων για την πιστοποίηση της αυθεντικότητας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Κατάσταση
Ενταγμένη
Κωδικός ΟΠΣ/MIS
6001408
Δικαιούχος
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Επιλέξιμη Δημόσια Δαπάνη
400.000,00 €
Ημερομηνία ένταξης
Περιφερειακή Ενότητα
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Πρόγραμμα
«ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» 2021-2027
Προγραμματική περίοδος
ΕΣΠΑ 2021-2027
Δράση
1.i.2 Εκσυγχρονισμός / αναβάθμιση ερευνητικών υποδομών δημόσιων ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημιακών εργαστηρίων έρευνας & ανάπτυξης, με στόχο τη συγκράτηση του υπάρχοντος και προσέλκυση νέου ερευνητικού ανθρώπινου δυναμικού στην Περιφέρεια
Ταμείο συγχρηματοδότησης
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
Πληροφορίες

Ένταξη της Πράξης «Συμπλήρωση και επέκταση των ερευνητικών υποδομών του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΠΑΠΕΛ με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων για την πιστοποίηση της αυθεντικότητας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου» με Κωδικό ΟΠΣ 6001408 και ένταξη στο Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2021-2027»

Σκοπός της πράξης είναι η δημιουργία μιας επιστημονικής υποδομής για τη μελέτη και τη δημιουργία καινοφανών εργαλείων για τον έλεγχο και την πιστοποίηση της αυθεντικότητας χαρακτηριστικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Μέχρι σήμερα στην Περιφέρεια έχουν αναγνωριστεί ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ προϊόντα όπως ελαιόλαδο, οίνοι, τυριά, μήλα από διαφορετικές περιοχές, αλλά και η επιτραπέζια ελιά Καλαμάτας, το μέλι Ελάτης Μαινάλου βανίλια, η τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου και το φασόλι βανίλια Φενεού.

Τα προϊόντα αυτά φημίζονται διεθνώς για την άριστη ποιότητά τους έχοντας έντονη διείσδυση και περίοπτη θέση στην εγχώρια και διεθνή αγορά.Γι' αυτό γίνονται στόχος νοθείας από άλλα προϊόντα κατώτερης ποιότητας που παράγονται σε περιοχές διαφορετικές από τις χαρακτηριστικές περιοχές της Πελοποννήσου. Αντικείμενο της πρότασης είναι η εφαρμογή φασματοσκοπικών μεθόδων και μεθόδων πρωτεομικής με σκοπό τη δημιουργία προτύπων αναφοράς για τον προσδιορισμό της γεωγραφικής προέλευσης επιλεγμένων ΠΟΠ και ΠΓΕ αγροτικών προϊόντων και τροφίμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Σχετικά αρχεία
Συνημμένο Μέγεθος
ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΨΙΨΥ7Λ1-ΞΦΡ.pdf (328.52 KB) 328.52 KB