«Συμπλήρωση και επέκταση των ερευνητικών υποδομών του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΠΑΠΕΛ με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων για την πιστοποίηση της αυθεντικότητας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου
Ένταξη της Πράξης «Συμπλήρωση και επέκταση των ερευνητικών υποδομών του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΠΑΠΕΛ με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων για την πιστοποίηση της αυθεντικότητας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου» με Κωδικό ΟΠΣ 6001408 και ένταξη στο Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2021-2027»
Σκοπός της πράξης είναι η δημιουργία μιας επιστημονικής υποδομής για τη μελέτη και τη δημιουργία καινοφανών εργαλείων για τον έλεγχο και την πιστοποίηση της αυθεντικότητας χαρακτηριστικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Μέχρι σήμερα στην Περιφέρεια έχουν αναγνωριστεί ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ προϊόντα όπως ελαιόλαδο, οίνοι, τυριά, μήλα από διαφορετικές περιοχές, αλλά και η επιτραπέζια ελιά Καλαμάτας, το μέλι Ελάτης Μαινάλου βανίλια, η τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου και το φασόλι βανίλια Φενεού.
Τα προϊόντα αυτά φημίζονται διεθνώς για την άριστη ποιότητά τους έχοντας έντονη διείσδυση και περίοπτη θέση στην εγχώρια και διεθνή αγορά.Γι' αυτό γίνονται στόχος νοθείας από άλλα προϊόντα κατώτερης ποιότητας που παράγονται σε περιοχές διαφορετικές από τις χαρακτηριστικές περιοχές της Πελοποννήσου. Αντικείμενο της πρότασης είναι η εφαρμογή φασματοσκοπικών μεθόδων και μεθόδων πρωτεομικής με σκοπό τη δημιουργία προτύπων αναφοράς για τον προσδιορισμό της γεωγραφικής προέλευσης επιλεγμένων ΠΟΠ και ΠΓΕ αγροτικών προϊόντων και τροφίμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Για να δείτε την απόφαση πατήστε εδώ.